Purple Chicha / Chicha Morada

Ingredients:
(serves 6)

3 lbs purple corn.
3 quarts water.
2 large cinnamon sticks.
1 tbsp cloves.
2 quinces (quartered).
3 cooking apples (quartered).
Skin of 1 pineapple.
Sugar to taste.
Juice of 4 key limes.

To serve:

1/4 cup finely diced pineapple.
1/4 cup finely diced apple.
1/4 cup finely diced quince.
1/2 tbsp ground cinnamon.

Preparation:

Remove the kernels from the corn and wash well. Bring 3 quarts of water to a boil with the corn kernels, the stripped cobs, cinnamon, cloves, quinces, apples and the pineapple skin.

Boil all the above ingredients just until the corn kernels  begin to burst, about 45 minutes to 1 hour. Remove from the heat, strain and leave to cool.

Add sugar to taste and the juice of key limes. Finally, add the chopped fresh fruit and ground cinnamon. Stir to conbine all ingredients thoroughly and dissolve the sugar. Serve well chilled.




Ingredientes:
(6 personas)

1 1/2 kg de maiz morado.
3 lts de agua.
2 rajas de canela.
1 cucharada de clavo de olor.
2 membrillos (en cuartos).
3 manzanas para cocinar (en cuartos).
Cáscara de una piña.
Azúcar al gusto.
Jugo de 4 limones.

Para servir:

1/4 de taza de piña finamente picada.
1/4 de taza de manzana finamente picada.
1/4 de taza de membrillo finamente picado.
1/2 cucharada de canela en polvo.

Preparación:

Desgranar las mazorcas y lavar bien. Colocar los 3 litros de agua a hervir junto con los granos y corontas de maiz, canela, clavo de olor, membrillos, manzanas y la cáscara de piña.

Cocinar todos los ingredientes durante 45 minutos a 1 hora o hasta que revienten los granos del maiz. Retirar del fuego, escurrir y dejar enfriar.

Añadir azúcar al gusto y el jugo de los limones mezclando bien. Finalmente, añadir la fruta fresca picada y canela molida. Servir bien frío.

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