Purple Mazamorra / Mazamorra Morada


Ingredients:

1 large quince.
1 small pineapple.
1 large cooking apple.
1 stick cinnamon.
3 cloves.
2 lbs ears of purple corn.
1 3/4 oz dried apricots.
1 3/4 oz plums or apricots.
1 3/4 oz prunes.
1 1/4 oz sun dried peaches.
1 cup + 1 tbsp sugar.
3 1/2 oz potato flour or cornstarch.
Ground cinnamon.
Juice from 2 key limes.

Preparation:

Soak the dried fruit overnight. Peel the quince, pineapple and apple. In a large pan bring to the boil the purple corn and the fruit peels with the cinnamon and cloves in about 3 liters of water.

Boil for about 15 minutes or until the liquid has taken on a deep purple color. Strain liquid and put aside a small amount to cool. Return the corn to the rest of the liquid and boil again for a few more minutes until the corn kernels start to burst open.
Remove the corn and strain liquid again trough a fine mesh sieve or muslin-lined strainer.

Dice the pineapple, apples and quinces. Add the soaked dry fruit to the purple corn liquid and then add sugar and the diced fresh fruit. Bring the mixture back to the boil. In a small bowl dissolve the cornstarch thoroughly in the previously reserved cold corn liquid, and stir into the fruit mixture.
Lower the heat and cook, stirring with a metal spoon, until the mixture thickens, about 15 to 20 minutes. Stir in the key lime juice and remove from the heat. Pour into an 8 x 11 in serving dish or individual cups and let cool. Serve dusted with cinnamon.




Ingredientes:

1 membrillo grande.
1 piña pequeña.
1 manzana grande para cocinar.
1 ramita de canela.
3 clavos de olor.
1 kg de maíz morado.
1 3/4 oz de albaricoques secos.
1 3/4 oz de ciruelas o albaricoques.
1 3/4 oz de guindones.
1 1/4 oz duraznos secos.
1 taza + 1 cucharada de azúcar.
3 1/2 onzas de harina de chuño o maicena.
Canela en polvo.
Jugo de dos limones.


Preparación:


Remojar la fruta seca durante la noche. Pelar el membrillo, piña y la manzana. En una olla grande hervir el maíz morado, las cáscaras de las frutas, la canela y el clavo en unos 3 litros de agua.

Hervir durante 15 minutos o hasta que el líquido adquiera un color morado oscuro. Separar el líquido y apartar una pequeña cantidad para que enfríe. Devolver el maíz para al resto del líquido y hervir de nuevo unos minutos más hasta que los granos revienten.
Retire el maíz y el líquido de nuevo la tensión a través de un tamiz o colador.

Picar en dados la piña, la manzana y el membrillo. Añadir la fruta seca empapada en líquido de maíz morado agregando el azúcar y la fruta fresca picada. Llevar la mezcla a ebullición. En un recipiente pequeño disuelva la maicena con el líquido frío del maíz previamente reservado, y revuelva con la mezcla de frutas.
Baje el fuego y cocine, revolviendo con una cuchara, hasta que la mezcla espese, alrededor de 15 a 20 minutos. Agregue el jugo de limón y retirar del fuego. Vierta la mezcla en platos o copas para servir y dejar enfriar. Servir espolvoreado con canela.

No comments:

Post a Comment